Spark

Lensbaby Spark

Lensbaby Spark

Denna lins kom ut på marknaden 2012 och säljs fortfarande. Linsen är på 50 mm.
Den ger en effekt av mjuk skärpa i mitten med suddighet runt omkring motivet. Du kommer aldrig att få riktigt samma bild två gånger eftersom allt är så flexibelt i inställningen.
Den har 2 linselement i 1 grupp. Närgränsen är 33 cm. Bländaren är fast på f/5.6 och är optimerad för APS-C men är kompatibel med fullformatskameror.

Spark fungerar i Lensbaby ”Optic Swap System”, vilket innebär att man kan byta ut linsen till andra linser om man har det och använda samma grundstomme. Samma tankesätt som med Lensbaby Composer, Composer Pro och Composer Pro II alltså, där man byter olika linser.

Grundstommen på Spark är uppbyggd av en flexibel gummifjäder som du bender, böjer eller pressar ihop åt olika håll. På så sätt kan du bestämma var skärpan skall vara.

Här finns som vanligt ingen kommunikation mellan objektivet och kameran, så allt måste ställas in manuellt, vilket jag på ett sätt är tjusningen med hela systemet. Detta betyder tyvärr också att du inte får någon information i din Exif-data om vilket Lensbabyobjektiv du använt. Den enda nackdelen anser jag då jag kanske byter till olika linser under samma fotograferingstillfälle.
Objektivet finns med fattning för Canon EF (DSLR) och Nikon F (DSLR). I Sverige är det väldigt svårt att få tag på den, då nästan ingen längre säljer Lensbaby.

Några exemplar till Nikon finns kvar hos Japanphoto för 560 kr, men till Canon finns inget kvar.
Det går att komma över bättre begagnade Spark, då många tröttnar fort då den kräver en speciell teknik vid fotograferandet.
Så bästa alternativet är att se sig omkring i utlandet efter denna om man är intresserad av en ny Spark.
I USA kostar den just nu 90 dollar hos Lensbaby, men tänk på att både frakt och tull tillkommer, så bästa alternativet är att söka inom EU.

Lensbaby Spark

 

Hibiskus fotograferad med Lensbaby Spark