Optic Kit

Lensbaby Optic Swap System
Det finns ett flertal linser som tillbehör i Lensbaby Optic Swap-serien. Det innebär att man har möjlighet att byta lins efter hur man vill uttrycka sig i sin fotografering. Som grund kan man säga att det finns fyra olika utbytbara linser i systemet som ger olika grad av mjukhet i bilden. De har alla en färgkod i glada färger med en ingraverad text på en ring runt linsen för att man lätt skall hitta den lins man önskar. Tre av dessa linser köper man som ett paket som heter Lensbaby Optic Kit.
Alla har en 37 mm invändig gängfattning, tre pinnhål på optikens överkant för att kunna använda sig av utbytesverktyget ”Optic Swap Tool”, samt tre styrpinnar på optikens krans för att kunna styra den rätt i sitt fäste. Med hjälp av ”Optic Swap Tool”, som är det medföljande locket som sitter på förvaringsburken till linsen, använder man underdelen av locket som har tre piggar som man sätter i optikens hål. Man låser optiken i sitt fäste genom att vrida fast den åt höger (eller medsols) och lossar optiken genom att vrida åt vänster (eller motsols).

Lensbaby Optic Swap System

Lensbaby Optic Swap System

Färgerna är:
Grön = ”Double Glass Optic” är huvudlinsen för alla Lensbaby (även om det finns ett alternativ att köpa ”Muse” med plastlinsen) och är den lins som har suttit i från och med Lensbaby 2.0 och 3G. Denna lins är också den skarpaste i denna serie. Denna antireflexbehandlade dubbla glaslins ger ett skarpt mittenfokus, även med den största bländaren. Den är perfekt att använda där det är viktigt att ha ett skarpt fokus i mitten. Fungerar utmärkt för fotografering av landskap och vattenfall. Linsen har en fokallängd som i 35mm systemet är lika med 50mm.

Lensbaby Double Glass

Lensbaby Double Glass

Orange = ”Single Glass Optic” är väldigt lik den första original-linsen som satt på Lensbaby vid introduktionen. Den är inte lika skarp som linsen med dubbla glaselement och levereras med bländare 4 (f/4). Utan denna bländare blir denna en f/2.0 lins Optiken har ingen ytbehandling , så man får ett mjukare uttryck i bilden, som fungerar mycket bra till porträtt eller vid fotografering av blommor. Man kan definitivt få ett skarpt fokus i mitten genom att använda en mindre bländare, samtidigt som man bibehåller den drömlika effekten i ytterkanterna där oskärpa ligger. Man får lite mindre kontrast och skärpa, och mer kromatisk aberration (färgblödning) i höga kontrastytor. Linsen har en fokallängd som i 35mm systemet är lika med 50mm.

Lensbaby Single Glass

Lensbaby Single Glass

Blå = ”Plastic Optic” skapar en extremt mjuk bild. Då vi pratar om en plastlins utan något ytskikt, ger denna också mest avvikelser och skimmer jämfört med de andra optikerna. Resultatet blir mycket likt det en plastkamera som exempelvis Holga eller Diana ger (förutom ljusläckor och andra överlappningar som kan förekomma i dessa kameror). Vid f/2 blir allt du fotograferar nästan glödande, och det du fokuserat på, blir inte riktigt skarp. Redan med bländare f/2.8 och f/4 får linsen en bättre skärpa på fokusområdet och får bilden att sticka ut. Linsen passar bäst för fotografering en mulen till halvklar dag, till och med i skugga. Linsen som ger vackra mättade färger passar bäst för konstfotografi.

Lensbaby Plastic

Lensbaby Plastic

Lila = ”Pinhole/Zone Plate Optic” är den enda optik i detta system som inte använder sig av de metalliska plastbländarna. Här finns i stället en switch inuti objektivet som gör att du kan använda en zon plate-lins (en plast eller glaslins som är indelad i cirklar enligt principen från Fresnel diffraction) eller en knappnålshåls lins. Båda linserna har en extremt liten bländare f/19 för zon plate-linsen och f/177 för knappnålhåls linsen, så det krävs mycket ljus vid fotograferingen (och kräver mestadels ett stativ för användning). Båda dessa lägen ger en viss avvikelse jämfört med de andra optikerna, då de mestadels ger ett mjukt och drömlikt resultat i stället för att ha en skarp mittenfokus. Detta är som att fotografera med en hålkamera, fast då digitalt i stället för analogt. Du har egentligen ingen nytta av att vrida eller vika denna lins i Composer. På grund av de enormt små bländartalen, blir nästan allt i 50mm-fältet i fokus. Zone-plate linsen ger en bild som är mjuk från hörn till hörn, nästan likt ett dimmigt fönster. Ge denna lins tid och experimentera mycket för att få önskat resultat. Du kan få mycket vackra och unika bilder med denna lins.

Lensbaby Pinhole / Zone Plate

Lensbaby Pinhole / Zone Plate

 

Lensbaby Pinhole / Zone Plate

Lensbaby Pinhole / Zone Plate

 

Orkidé fotograferad med Lensbaby Pinhole-linsen

Orkidé fotograferad med Lensbaby Pinhole-linsen

 

Selfie tagen med Pinhole-lins 6 sekunder ISO 100

Selfie, tagen med Pinhole-lins, 6 sekunder ISO 100

 

Träd, tagen med Pinhole-lins 6 sekunder ISO 100

Träd, tagen med Pinhole-lins 6 sekunder ISO 100

 

Träd, tagen med Zone Plate-lins, 1/20 sekund ISO 100

Träd, tagen med Zone Plate-lins, 1/20 sekund ISO 100