Om Lensbaby

Om Lensbaby

En drömlik väg med höstfärger (fotograferad med Lensbaby Soft fokus Lins)

Av en ren slump kom jag över en begagnad Lensbaby Composer till min kamera. Jag hade hört talas om detta system tidigare, men egentligen aldrig funderat på hur det fungerar. Semestern hade börjat, så varför inte utmana sig själv med att lära sig något nytt, denna regniga och kalla sommar 2015?

Allt är manuellt – jag måste lära mig att förstå hur slutartid fungerar tillsammans med bländare och ISO. Dessutom måste jag lära mig hur en vridbar kula (från 0-17.5 grader) kan förskjuta fokus beroende på hur mycket jag rör den. När jag senare kom över ett kit för makrofotografering till Lensbaby, blev jag helt såld på detta. Så mycket utmaning och så enormt roligt detta är!

Jag tycker själv att många av mina bilder blivit mycket lyckade och gett mig det uttryck jag inte kunnat få med annan optik. Jag har nu köpt en Lensbaby Composer Pro med en Sweet 35mm optik, vilket gav en helt annan känsla vid fokuseringen.

Lensbaby Composer Pro

Lensbaby Composer Pro

 

Vinbergssnäcka (Fotograferad med Lensbaby)

Vinbergssnäcka (Fotograferad med Lensbaby)

Grunden
Lensbaby, Inc är ett företag i Portland, Oregon som tillverkar prisbelönta kameralinser till systemkameror och mobiltelefoner. Dessa linser kan kombineras på olika sätt eller användas var för sig, för att ge speciella effekter till bilden.

Lensbaby marknadsfördes av Craig Strong och Sam Pardue i februari 2004 på ”The Wedding and Portrait Photographers International Trade Show”. Denna produkt blev så väl mottagen att Craig och Sam sålde alla de hade i lagret första dagen. Under sex månader hade Lensbaby-linser sålts till fotografer i 40 länder. Allt sedan originalmodellen kom ut, har Lensbaby varit under utveckling. ”Muse” hade ett töjbart centrum, som liknar ett dragspel eller en blåsbälg, och designen har verkligen dragit till sig uppmärksamhet.

Systemet erbjuder en unik känsla av något som kallas ”Sweet Spot”, som gör att en del av bilden blir skarp och resterande blir suddig. Detta kanske låter samma sak som att man använder stor bländare på sitt vanliga kameraobjektiv, men detta system erbjuder mer än så. Den skarpa ytan, eller ”Sweet Spot”, är egentligen cirkulär, vilket du inte får med en ”vanlig” lins. ”Sweet Spot” ger en fokuspunkt av skärpa, och Lensbaby låter dig kontrollera var du vill ha den.

Den professionella fotografen Craig Strong hade tidigare fotograferat med ”Toy”-kameror som Holga och Diana, och ville nu överföra denna drömlika känsla till systemkameran. Lensbaby-systemet är tillverkat för att hjälpa fotografer att se på ett nytt sätt – i alla genrer, runt om i världen. I dag arbetar Craig och hela hans visionära team med att stödja innovation, fantasi och inspiration hos både amatörer och professionella fotografer.
Företaget hittar du här: http://lensbaby.com/

Deras system innehåller optik för att kunna vrida/snurra, trycka ihop/böja och trycka ihop/böj och lås. Man har även fast optik som exempelvis ”Scout” och de som finns till mobiltelefoner.

Modeller som säljs och har sålts av Lensbaby
Lensbaby Composer tillverkades och såldes mellan 2008-2013
Lensbaby Composer With Tilt Transformer såldes mellan 2010-2012
Lensbaby Composer Pro såldes mellan 2011-2016 (ersatte Lensbaby Composer, nu ersatt av Composer Pro II) 
Lensbaby Spark tillverkades 2012 – (säljs fortfarande)
Lensbaby Twist 60 (började säljas i april 2016)
Lensbaby Muse tillverkades och såldes mellan 2008 – 2013
Lensbaby Scout tillverkades och såldes mellan 2010 – 2013
Lensbaby Control Freak tillverkades och såldes mellan 2009 – 2012
Lensbaby Velvet 56 och Lensbaby Velvet 56 SE (började säljas i april 2015)
Lensbaby Velvet 85 (började säljas i juni 2017)
Lensbaby Composer Pro II med Edge 50 (började säljas i oktober 2015, men endast med optik. Har inte sett att den säljs löst trots att den 2016 ersatt Lensbaby Composer Pro som såldes löst)

Optiker som nu säljs av Lensbaby
Lensbaby Creative Bokeh optic (säljstart oktober 2017)
Lensbaby Edge 50 optic
Lensbaby Edge 80 optic
Lensbaby Fisheye optic
Lensbaby Sweet 35 optic
Lensbaby Sweet 50 optic
Lensbaby Sweet 80 optic (säljstart oktober 2017)
Lensbaby Twist 60 optic (gjord för fullformatskameror och får inte full effekt på en APS-C kamera)

Originalet Lensbaby (optik med enkelt glas)
Gav dina bilder ett mjukare, drömlikt utseende. Den har blivit kallad en ”Holga på steroider” eller en ”digital Diana”. Då original-optiken inte var reflexbehandlad, gav det effekten av diffusion, och ibland prismatiska färgskiftningar. Vissa porträttfotografer valde originalet, därför att den var mjukare och mer förlåtande. All Lensbaby-optik har manuella bländardiskar. Några kom med ett helt set av skivor för att lägga framför linsen. Originalskivorna hölls på plats med en gummipackning. För att byta bländare, tog man ut packningen, bytte bländare och lade tillbaka gummipackningen igen.

Man ger nu (oktober 2017) ut en liknade optik igen med ett enkelt glaselement som kommer att heta Creative Bokeh Optic. Linsen är 50 mm och har inbyggd bländare från f/2.5 – f/22. Denna kommer att ha 11 kreativa magnetiska skivor som man lägger framför linsen för att skapa kreativa effekter. 2 av dessa magnetskivor är tomma för att du själv skall kunna skapa något kreativt. Här har man alltså återgått till den tidigare tekniken med ”Single Glass Optic” och magnetskivor. Skillnaden här är att denna lins har inbyggd bländare.

Lensbaby 2.0 (optik med dubbelt glas)
Kom med ytterligare en bländare än originalet (f/2.0). Här finns skyddade magneter på insidan på 2.0. Magneterna arbetade tillsammans med bländarskivorna som är gjorda av metalliserad plast, så de kunde läggas in i optiken och stanna kvar i sitt läge. Bländarskivorna ger kontroll över storleken på fokuspunkten (Sweet Spot) och hur mycket oskärpa som kommer att uppträda i bilden. Välj den bländare du önskar för den effekt du vill uppnå, kompensera sedan med din slutartid.
Bländarskivor som nu ingår är: f/2.8, f/4, f/5.6 och f/8
Denna optik kom först med bländarskivor som inte var magnetiska, men som snart ersattes med magnetiska bländarskivor. Optiken kan inte användas i ”Optic Swap”-systemet.

Lensbaby 3G (optik med dubbelt glas)
Har samma optik och bländarsystem som 2.0. Den kom med 3 extra bländare, f/11, f/16 och f/22. Den huvudsakliga skillnaden mellan 3G och de två tidigare versioner, är att du kan låsa 3G i en position. Väl låst i positionen, kan du finjustera skärpan. Detta medför att du då kan upprepa dina tagningar och arbeta i sämre ljusförhållanden genom att använda långa exponeringstider. Du kan fotografera i olåst läge, precis som du kunde göra med originalet eller med 2.0 eller låsa den i position, finjustera fokus och justera lutningen.

Lensbaby Composer Pro har ersatt Composer
Lensbaby Composer Pro har ersatt Lensbaby Composer, och du fäster den direkt på din systemkamera som ett objektiv. Grundtanken var att skapa ett system som kan ge fotografer möjlighet att skapa unika bilder, bilder som inte ett vanligt objektiv kan ge. Förutom stillbilder, kan man filma med detta system, du kan se några exempel här: http://lensbaby.com/gallery-movie eller här: https://vimeo.com/15746269

Lensbaby Composer Pro köps antingen med en optik med dubbelt glas på 50 mm och lösa bländarlameller, eller med en optik med inbyggd bländare som exempelvis Sweet 35, Sweet 50, Edge 50 eller Edge 80.

Lensbaby Composer Pro har en vridbar kula som går att flytta åt alla håll, och som gör att du kan placera fokus på ditt eget sätt för att få en extremt mjuk och fin fokusering. Du kan vinkla optiken från 0 till 17.5 grader. Till optiken på 50 mm med dubbelt glas följer det med utbytbara bländarskivor från f/2.8 – f/22, så att du kan välja önskat skärpedjup.

Lensbaby Bländarlameller och Magnetpennan med förvaringsask

Lensbaby Bländarlameller och Magnetpennan med förvaringsask

Lensbaby Composer Pro har ingen automatik inbyggd. Du måste styra din fotografering helt manuellt gällande skärpa, bländare, tid och ISO , vilket kanske avskräcker många till att skaffa detta system. För mig blev det en utmaning, och jag har på kort tid lärt mig massor om exponering. I Sverige finns inte så många leverantörer längre av Lensbaby-systemet. 
Det går naturligtvis att beställa direkt från Lensbaby i Amerika, jag har fått mycket god hjälp från Emily Kinney som gör allt för att hitta en bra lösning om man har problem, men tänk på att du får betala tull och skatt i Sverige på produkten, så det bästa är om du beställer inom EU.

I oktober 2015 släpptes en ny version av Lensbaby Composer Pro som då fick beteckningen II, och såldes då endast med en Edge 50 optik, även den är kompatibel med ”Optic Swap”-systemet. Den har nu fått ett nytt utseende med en metallkropp och har en tilt-funktion från 0-15 grader. Personligen har jag lite svårt för Edge-optikerna, då de verkar ge en väldigt smal yta i bilden som blir skarp. Så för mig är optiken i ”Optic Swap”-systemet, eller optiken i sweet-serien det som tilltalar mig. Sedan 2016 säljs inte längre Composer Pro längre, utan den är ersatt av Composer Pro II. Den säljs fortfarande inte som egen produkt utan tillsammans med Sweet 35, Sweet 50, Sweet 80, Edge 50 och Edge 80.

 Lensbaby Velvet 56 och Velvet 85
I april 2015 släppte Lensbaby en optik för porträtt och makro som heter Velvet 56. Denna optik är på en fullformatskamera just 56 mm, medan den på en APS-C-kamera blir ca. 90 mm. Objektivet finns i tre utföranden, en helt svart och en i metall som då kallas SE (Silver Edition) och är cirka 450 kr dyrare än den svarta modellen. Man gjorde även en Limited Edition med en Silver Edition grund, men där bländarringen och skyddslocket har en kopparfärgning. Optiken levererades i en exklusiv trälåda. Alla tre modeller har för övrigt samma specifikation. Optiken är väldigt ljusstark med bländare f/1.6 – f/16 och har makrofunktion 1:2 med en närgräns på ca. 13 cm från frontlinsen räknat. Diametern på frontlinsen är 62 mm.

Optiken är tänkt att ge samma vackra uttryck på bilder som togs på 40-50-talet och ger en mjuk ”glödande” effekt vid stor bländaröppning. Optiken är manuell, men har du ”Live-View” i din kamera, så upplever jag inga problem med att hitta den fina skärpa detta objektiv ger. Jag upplevde att jag var tvungen att omfokusera vid större bländare om jag tog en och samma bild från stativ, från liten bländare till stor. Bländare 1.6 ger en väldigt diffus och drömlik bild, men redan vid f/2.8 – f/4 upplevde jag en stor förändring i hur bilden förändras. Lensbaby släppte 2017 en ny lins som heter Velvet 85, vilket är en lika dan lins som Velvet 56 men man ser denna mer som en  85 mm porträttlins.

Bi (Fotograferad med Lensbaby

Bi (Fotograferad med Lensbaby)

 

Winter Gold - Bild tagen med Lensbaby Velvet 56

Winter Gold – Bild tagen med Lensbaby Velvet 56

 

Karlslund – Örebro (Fotograferad med Lensbaby Soft fokus Lins)