Composer

Lensbaby Composer
Lensbaby Composer liknar ingen annan lins du har sett eller använt tidigare, på ett bra sätt.
Den är en kreativt-designad produkt som inspirerar till kreativitet. Denna produkt ger ett unikt sätt att kontrollera oskärpan i en bild.

Huvudsakligen är Lensbaby Composer en sockel med en rörlig kula. På sockeln finns en låsring för att behålla kulan i fast eller rörligt läge samt en fokusring för att kunna ställa skärpan. Inuti denna sockel sitter en optik installerad, ofta en optik på 50 mm med dubbelt glas. Denna optik är utbytbar till optiker med andra glastyper för att ge andra önskade effekter. Till denna följer även en uppsättning lösa bländarlameller (eller bländarskivor som är gjorda av metalliserad plast) samt en magnetstav för att lätt kunna byta bländarlamellerna. Använder man inte någon bländarlamell framför linsen, får man bländare f/2. Medföljande bländardiskar är sedan f/2.8, 4, 5.6, 8, 11, 16 och 22. Tre inbyggda magneter håller bländarskivan på plats inuti optiken, och du tar sedan ut och byter bländare med hjälp av magnetstaven.

Lensbaby Composer är gjord av gummi och aluminium och är väldigt liten och lätt att handskas med. Den väger 130 gram, har en dimension på 66 x 53 mm, filtergängan är på 37 mm och kom ut på marknaden 2008. Den har ingen elektronik inbyggd, och endast ett fåtal rörliga detaljer. Detta innebär att du manuellt måste välja bländare, och att inga data kan lagras i din EXIF fil.

Denna produkt har utgått (2013) och tillverkas inte längre. Du kan fortfarande hitta den som ny i vissa butiker och till vissa kameramodeller, men troligast är att du hittar den i begagnat skick på Blocket eller Tradera. Jag kom över min Composer begagnad och till ett skapligt pris, och tyckte det var värt att prova och testa Lensbaby-systemet. Det visade sig att jag verkligen älskar det uttryck som bilden kan skapa. Visst är allt manuellt, men jag har lärt mig enormt mycket på detta.

Lensbaby Composer Pro har ersatt Composer.

Lensbaby Composer

Lensbaby Composer