Composer Pro

Lensbaby Composer Pro
Lensbaby Composer Pro är en utveckling av den tidigare Lensbaby Composer och började säljas 2011.
Den har samma koncept som Composer, men har en mjukare fokusring, och den tidigare nylonkulan är nu ersatt av en metallkula. Denna produkt kommer antagligen fasas ut, då man i oktober-november 2015 visade och började sälja Lensbaby Composer Pro II. Tyvärr verkar det som om denna inte går att köpa löst, utan endast tillsammans med ett objektiv. Lensbaby Composer Pro slutade säljas 2016, så nu finns endast Composer Pro II. Än så länge endast tillsammans med en optik.

Detta är en kreativt-designad produkt som inspirerar till kreativitet, men som kan behöva en stunds inlärning. Då man har möjligheten att luta optiken och använda den roterbara kulan, flyttar man fokus till en bestämd punkt, och kan på ett unikt sätt kontrollera skärpa och oskärpan i en bild.

Huvudsakligen är Lensbaby Composer Pro en sockel med en roterbar metallkula. På sockeln finns en inre låsring för att behålla kulan i fast eller rörligt läge, samt en yttre fokusring för att kunna ställa skärpan. Inuti sitter oftast en 50 mm optik med dubbelt glas installerad. Denna optik är utbytbar till andra optiker i Lensbaby-systemet (kallas ”Optic Swap System”) för att ge möjlighet att ge fotografen andra uttryckssätt. Till optiken följer en uppsättning lösa bländarlameller (eller bländarskivor som är gjorda i metallisk plast) samt en magnetstav för att lätt kunna byta bländarlamellerna.

Använder man inte någon bländarlamell till optiken på 50 mm, får man bländare f/2. Medföljande bländardiskar är sedan f/2.8, 4, 5.6, 8, 11, 16 och 22. Tre inbyggda magneter håller bländarskivan på plats inuti optiken, och du tar sedan ut och byter bländare med hjälp av magnetstaven.

Lensbaby Composer Pro (Composer Pro II) säljs även med en Sweet 35mm optik, en Sweet 50mm optik, Edge 50mm eller en Edge 80mm optik. Dessa optiker har inbyggd bländare, och du slipper då hanteringen med de lösa bländarskivorna och magnetstaven om du använder denna optik i stället. Detta kan underlätta om du tänkt filma med hjälp av Lensbaby-systemet. Du kan läsa mer om hur man filmar med Lensbaby här: http://lensbaby.com/movie-studio

Lensbaby Composer Pro är gjord av gummi och aluminium och är väldigt liten och lätt att handskas med. Den väger 151 gram med optiken på 50 mm och dubbelt glas monterad (117 gram utan), har en dimension på 6,35 x 5.71 cm, filtergängan är på 37 mm. Den kom ut på marknaden i april 2011 och kom att ersätta den tidigare modellen Composer. Den har ingen elektronik inbyggd, och endast ett fåtal rörliga detaljer. Detta innebär att du manuellt måste välja bländare, och att inga data kan lagras i din EXIF fil.

Lensbaby Composer Pro

Lensbaby Composer Pro med Double Glass lins