Kurser 2015

Kurser jag sett på Moderskeppet Guld 2015

Skapa din egen hålkamera
Lärare: Lena Källberg
Tid: 39 minuter
Utgiven: december 2015

Tycker du att det är för dyrt med en kamera, men ändå skulle vilja ha en?
Är du lite händig och gillar utmaningar – varför inte göra en egen kamera – en hålkamera!

Lena Källberg (Moderskeppet Guld) visar hur man gör en hålkamera

Lena Källberg (Moderskeppet Guld) visar hur man gör en hålkamera

Lena Källberg fotograferar mycket med hålkamera – en kamera man tillverkar själv. Hon är skribent, utbildare och layoutare – och hålkamerafantast. Hon har webbsidan http://www.pinhole.se/ och har haft utställningar i bland annat Stockholm, San Fransisco, Budapest, Hong Kong och Paris.
En hålkamera kan se ut hur som heslt, bara den är tät så den inte släpper in ljus. En plåtburk, plastburk, ask eller låda. För att skapa bilden inuti detta mörka rum med endast ett litet knappnålshål som ljuskälla, kan du använda dig av ljuskänsligt fotopapper eller film som normalt är gjord för analoga kameror.

Denna kurs visar hur du tillverkar din första egna hålkamera med hjälp av en pizzakartong, en plåtburk, lite eltejp, lim, ett gem, gummiband, film och så en kökskniv, linjal, sandpapper, nål och en skalpell. Ritningar för kameran finns med som pdf-filer till kursen. Lena skickar också med en hjälp för exponeringstider som går att skriva ut.

Lena Källberg (Moderskeppet Guld) visar den färdigbyggda hålkameran

Lena Källberg (Moderskeppet Guld) visar den färdigbyggda hålkameran

Detta var en trevlig kurs att se tycker jag, speciellt med tanke på att jag själv blivit intresserad av bildens uttryck och att den kanske inte alltid behöver vara så knivskarp som jag tidigare eftersträvat. Att fotografera med en hålkamera skapar verkligen utmaningar, och skapar troligtvis effekter du inte hade räknat med.

Tyvärr framgår inte i kursen vilken filmtyp som är bäst att börja med. Skall man använda färgfilm eller svartvit? Vem kan framkalla filmen jag sedan tagit? Vilken utrustning bör jag sedan ha för att kunna hantera den film jag tagit och fått framkallad?

Själv har jag provat ett system som heter Lensbaby, där det finns en optik som just heter ”Pinhole” och passar till digitalkameror. Denna lins ger en bländare på f/177. Jag tycker verkligen om detta system som är så variationsrikt. Allt är manuellt i detta system, precis som på den hemmabyggda hålkameran, men för mig känns fördelen i att jag kan hantera min bild direkt och att jag får ett ”negativ” som jag kan återanvända.

Väldigt rolig kurs som sagt, som absolut skulle kunna vara årets julklapp, och en utmaning att lära sig 2016


Iscensatt självporträtt
Lärare: Beata Rydén och Victoria Söderström
Kurstid: 1 timme, 22 minuter
Utgiven: november 2015

Victoria Söderström och Beata Rydén (Moderskeppet Guld)

Victoria Söderström och Beata Rydén (Moderskeppet Guld)

Beata Rydén och Victoria Söderström är två fotokonstnärer som vill skapa sagobilder. Med hjälp av naturen, spännande rekvisita och fantasifulla karaktärer från sagornas värld, skapar de poesi. Att tänka den färdiga bilden, att göra en skiss, att planera både plats och ljus, är viktiga faktorer.

Utrustningen behöver inte vara speciellt avancerad, en kamera, ett stativ och en fjärrutlösare, gör arbetet lättare. De jobbar ofta själva från planering till det färdiga resultatet, så ingen behöver tänka på att planera fotograferingen med någon annan.

Victoria Söderström visar hur hennes idé skapas med en bild på hennes själv som Tuvstarr vid en porlande bäck.

Victoria Söderström som Tuvstarr (Moderskeppet Guld)

Victoria Söderström som Tuvstarr (Moderskeppet Guld)

Jag gillar verkligen denna bild, och när hon pratar om att hon befinner sig i John Bauers värld, ser jag verkligen trollet i berget som tittar på Tuvstarr.
Jag har förtydligat trollet till vänster i bild genom att ljusa upp den i bilden som Victoria har tagit, så att även du skall se vad jag menar. Han ser riktigt ondskefull ut….eller njuter han av den vackra Tuvstarr kanske?

Tuvstarr och trollet

Tuvstarr och trollet – Originalbild Victoria Söderström (Moderskeppet Guld)

Beata Rydén skapar en drömsk svävande känsla vid vattnet. Man får här följa arbetet i Photoshop steg för steg. Hur de tänker och vilken effekt de tycker passar till bilden.

Beata Rydén i sitt projekt (Moderskeppet Guld)

Beata Rydén i sitt projekt från fotografering till färdig bild (Moderskeppet Guld)

Beata visar också hur hon får till de vackra pastellfärgerna i bilden.

Beata Rydéns tips på hur man får vackra pastellfärger. (Moderskeppet Guld)

Beata Rydéns tips på hur man får vackra pastellfärger. (Moderskeppet Guld)

Att skapa något fantasifullt på egen hand kan bevisligen skapa fantastisk fotokonst. Varför inte prova själv!


Resefoto med mobilen
Lärare: Mats Andrén
Kurstid: 45 minuter
Utgiven: september 2015

Mats Andrén i kursen Resefoto med mobilen (Moderskeppet.se)

Mats Andrén i kursen Resefoto med mobilen (Moderskeppet.se)

Mats Andrén har tidigare släppt kursen ”Minimalistiskt resefoto”, och här går han vidare med att visa att en mobiltelefon kan räcka gott och väl för att ta riktigt bra bilder. Han har varit på resande fot i över två år och är fotograf och fotolärare i grunden.

Utrustningen är verkligen minimal, och kanske är det just detta som gör det så enkelt att dokumentera sin resa. Min egen tanke säger att människor kanske reagerar annorlunda när du som fotograf använder en mobilkamera gentemot om du har en systemkamera med tillhörande stor objektivväska.

Mobilen Mats använder är inte den billigaste på marknaden, men han menar att bildkvalitén och funktioner är värda det priset. Han har även tänkt på att kameran skall vara vattentät, vilket han senare i kursen visar är en mycket bra funktion för att få de där extra livfulla bilderna.

Tillbehör som är användbara på resan är exempelvis selfiepinnen, en surfplatta, ett bordsstativ och ett extern batteripack. Till detta kommer naturligtvis bra fotoappar till mobilen, som med sina funktioner underlättar fotograferandet. Den medföljande kamera-appen är inte alltid tillräcklig, utan behöver ha funktioner som exempelvis Time-lapse eller exponeringskompensation. Till iPhone rekommenderar Mats appen Camera+  och till Android använder han appen FV5. Även Snapseed och Google Foton rekommenderas för efterbehandling av bilden.

Kursen visar en rad exempel på hur väl en mobiltelefon fungerar i olika miljöer. Mats går först igenom vikten av att tänka på hur ljuset faller i delavsnittet riktat och mjukt ljus, samt motljus och udda ljus. Kompositionen är också viktig, och när vi sedan får se exemplen från landskap, panorama, nattbilder, porträtt, selfies och ögonblicksbilder, ja då förstår man vilken bredd en mobiltelefon kan ha.

En mycket inspirerande kurs med fantastiska bildexempel och bra kursupplägg. Själv skall jag ta mig till närmsta butik och köpa mig en selfiepinne!

Tur det finns vattentålig mobilkamera tycker Mats Andrén (Moderskeppet.se)

Tur det finns vattentålig mobilkamera tycker Mats Andrén (Moderskeppet.se)


I huvudet på en reportagefotograf – Föreläsning
Fotograf: Jan Håkan Dahlström
Kurstid 1 timma, 1 minut
Utgiven: juli 2015

Jan Håkan Dahlström - Moderskeppet

Jan Håkan Dahlström – Moderskeppet

Jan Håkan Dahlström är född 1947 och har arbetat som reportagefotograf i över 40 år. Han är en av landets främsta fotografer och arbetar mestadels med böcker och reportagefotografi. Han är en av grundarna av bildbyrån ”Bildhuset”, som numera ägs av ”Scanpix”. Han är även medlem i Getty Images. Han säger – ”Som frilandsfotograf är du aldrig bättre än dina senaste bilder. Därför gäller det att alltid leverera på topp. Det kräver planering, fokus och tålamod.”

Denna föreläsning är inspelad i Moderskeppets studio framför publik. Camilla från Moderskeppet intervjuar Jan Håkan, och om du vill se hur denna inspelning är gjord, ja då kan du se Josefinas kurs på Moderskeppet Guld ”Filma med flera kameror” som släpptes i juni 2015.

Jan Håkan Dahlström berättar om några av sina bilder i denna föreläsning. Han har arbetat för tidningen Vi, där han fotograferade samhälls- och resereportage. Han har skrivit flertalet böcker, bland annat med flera porträtt från kända personer.

Jan Håkan Dahlström - Bilder för tidningen Vi - Moderskeppet

Jan Håkan Dahlström – Bilder för tidningen Vi – Moderskeppet

Han har skrivit böckerna:
Artister – med Jan Guillou, 1979
Samebyn, bilder från Sörkaitum, 1979
Sjölunds gossa, Bilder från Kustjägarskolan, 1987
Folkvalda, Bilder från riksdagen – med Staffan Söderblom, 1989
Renlycka, Åter till Sörkaitum – med Anita Björkqvist, 2006
Vill du se mer av Jan Håkan Dahlström och hans bilder kan du titta in på hans hemsida: http://www.jhd.nu/

I denna föreläsning berättar Jan Håkan om hur man kan förbereda sig inför en reportageresa, att ”jaga” bilder, att ”Hitta” bilder, om bra bilder och intressanta motiv, att fånga ögonblicket, Vara redo, Porträtt, samt om laddade bilder.

Föreläsningen ger en inblick i hur en rutinerad fotograf arbetar och tänker. Vilka egenskaper man själv bör ha som fotograf och hur det är att arbeta i miljöer man inte alltid känner sig bekväm i. Intressant föreläsning tycker jag, som ger kunskap från en fotograf som varit länge i sitt yrke.


Destination Photography
Lärare: Juliana Wiklund
Kurstid: 51 minuter
Utgiven: juni 2015

Juliana Wiklund - Destination Photography - Kurs på Moderskeppet Guld

Juliana Wiklund – Destination Photography – Kurs på Moderskeppet Guld

Hur är det att arbeta som en ”Destination Photographer”? Att fotografera människor på andra platser i världen än i sitt hemland, visar Juliana Wiklund prov på i denna kurs. Vad skall man ta med sig då det gäller utrustning, vad bör jag tänka på som fotograf, får jag ens fotografera på den plats jag vill fotografera på? Frågorna kan vara många, och det gäller att vara påläst och veta vad som gäller innan du skall fotografera människor.

Hur hittar jag då den ultimata fotograferingsplatsen i det land och på den plats jag skall till? Pinterest är en funktion som kan ge dig tips och idéer https://se.pinterest.com/. Sociala medier, som Facebook, kan ge dig kontakter och hjälp på plats.

Tänk på hur du skall komponera bilden. Planera en lämplig bakgrund som gärna har en tom yta, med plats för personen/personerna. Kanske kan du hitta en lämplig inramning, som inte tar för mycket uppmärksamhet från huvudmotivet.

Tänk på att motivet skall sticka ut från en folkmassa. Välj kläder, skärpedjup, slutartid och komposition för att få personen/personerna att sticka ut i bilden. Kanske vill man återskapa ett gammalt välkänt motiv, men nu i modern tappning. Man kan skapa action och få en härlig känsla i bilden, man kan följa med och dokumentera, för att få intressanta bilder och vinklar.

Till sist avslutar Juliana med att visa tre olika uppdrag som destinationsfotograf i Kairo, Venedig och Tromsö, och visar vilka problem som kan uppstå vid en fotografering.

Till kursen finns arbetsmaterial som kan laddas ner i pdf-format. En frågeguide till paren som skall fotograferas, en planeringskarta för Paris (då denna kurs utspelar sig där), samt en lathund för actions. Här finns även en länk till Julianas Pinterest https://se.pinterest.com/julianawiklund/

Kanske är inte detta kursen för mig som amatör och hobbyfotograf. Denna kurs känns mer tillägnad verksamma fotografer. Det är ändå väldigt intressant att följa Juliana i sitt arbete och få förståelse för yrket. En intervju finns också med Magdalena Martin, verksam bröllopsfotograf i Paris. Här berättar hon hur det är att arbeta utomlands. Hennes hemsida hittar du här: http://www.mmphotoart.com/


Minimalistiskt resefoto
Lärare: Mats Andrén
Kurstid: 1 timme, 18 minuter
Utgiven: maj 2015

Mats Andrén - Minimalistiskt resefoto (Moderskeppet)

Mats Andrén – Minimalistiskt resefoto (Moderskeppet)

Mats Andrén har gjort en resa sedan 2013 i ett projekt han kallar ”The Walk”. Han skall gående ta sig från Stockholm till Sydney i Australien. I kursen använder han även cykel som färdmedel, men jag tror vi ändå förstår tanken bakom.

Vad har man då med sig på sin livs resa, för att dokumentera det man upplevt? Mats går igenom ”Utrustning” – GoPro/Mobil, bra kompaktkamera, Superzoom, Spegellöst systemkamera, DSLR, och kringutrustning.

Nästa avsnitt handlar om ”Dator och arbetsflöde”. Här får vi veta fördelar och nackdelar med en dator och surfplatta, användbar programvara, säkerhetskopiering och ett bra arbetsflöde. Vi har så kommit till själva fotograferandet. Mats har arbetat som fotolärare på Fotoskolan i Stockholm i över tio år, och det märks verkligen på vilket sätt han tänker och arbetar för att få de bästa bilderna. Här delar han med sig av den kunskapen, så att även du, blir en bra berättare.

Han går igenom Landskapsfotografering, Nattfoto, Porträtt, miljö, ögonblicksbilder och det viktiga ljuset.

Jag tycker att Mats tar upp en viktig sak i kursen, och det är att alltid ha flera typer av backupmöjligheter. Dels köper han så många minneskort att han aldrig behöver radera dessa. Han har externa hårddiskar, USB-minnen och så möjligheten att lägga bilderna för moln-lagring. Man vet aldrig vad som kan hända med sin utrustning. Förutom att den mekaniskt kan gå sönder, så kan det också bli stulet.

Kursen är trevlig och man får se och lära sig mycket under kursens gång. Han framhåller också vikten av att sedan dela med sig av sina bilder och upplevelser på exempelvis sociala medier. När jag tittar på hans hemsida http://the-walk.se/ som är daterad den 16 juni 2015, har han bokat flyg till Darwin från Bali och kommer att nå Australien den 30 juli. Men han säger: ”Jag måste korsa Java och nå Bali först, så jag måste nu fortsätta min vandring”.


Inredningsfotografering
Kurstid: 33 minuter
Lärare: Erika Lidén
Utgiven: juni 2015

Erika Lidén - Inredningsfotografering

Erika Lidén – Inredningsfotografering

Att se hur andra fotografer arbetar tycker jag är mycket givande. Vilka problem har man i sätt att arbeta, vilken utrustning arbetar de med, hur vill de uttrycka sig. Erika Lidén arbetar med att ta mat, stilleben och inredningsbilder. Hon är utbildad i USA som fotograf och har varit yrkesverksam i nära 20 år.

Erika Lidén - Före - Efter

Erika Lidén – Före – Efter

I denna kurs visar Erika hur hon arbetar med inredningsbilder. Hennes utrustning är en kamera och ett stativ. Hon använder helst dagsljuset – det naturliga ljuset, men i vissa bilder behöver ljuset diffuseras, lättas upp eller omdirigeras. Detta visar Erika exempel på. Här är Erikas checklista att arbeta efter vid en fotografering.

Erika Lidéns checklista

Erika Lidéns checklista

Erika påminner om vikten av att vara noggrann, städa, ta bort fingeravtryck, göm sladdar, stryk dukar som är synliga, stryk gardiner mm. innan fotograferingen. En kort kurs som är trevlig att se på tycker jag, och som ger en kort inblick i inredningsfotografering.


Optimal bildinställning för leverans
Lärare: David Brohede / Anders Jensen
Kurstid: 3 timmar, 18 minuter
Utgiven: april 2015
Programvara som används i kursen: Lightroom CC (fungerar även med Lightroom 6)

Anders Jensen och David Brohede - Moderskeppet

Anders Jensen och David Brohede – Moderskeppet

Hur skall din bild hanteras om du skall skicka den för tryck till en tidning eller ett fotolabb?
Hur skall du ställa in för att bilden bäst fungerar för webben?
I vilket format skall du skicka bilden och i vilken storlek?

Detta är inte helt lätt som privatperson att förstå, men här kommer kursen som verkligen går på djupet och förklarar allt du behöver veta. David Brohede och Anders Jensen förklarar termer som färgrymder, sRGB, Adobe RGB, komprimering, JPEG, bitdjup, upplösning och skärpa.

I kursen används programmet Lightroom CC för att göra bildinställningarna, men har du Lightroom 6, så går det lika bra. Till denna kurs finns även utmärkta lathundar som du kan skriva ut gällande bildleverans till fotolabb, generell, privatpersoner, tidning, tryck och till webben. Här finns också ett teorihäfte med de viktigaste punkterna från kursen.

Generell leverans - Moderskeppets kurs i Optimal bildinställning för leverans

Generell leverans – Moderskeppets kurs i Optimal bildinställning för leverans

Inte nog med detta…kursen bjuder även på färdiga inställningar (presets), som du importerar till ditt Lightroom, och får då allt serverat och klart till nästa gång du skall skicka en bild till ett fotolabb, till en privatperson, till en tidning, till tryck eller för webben. I slutet av kursen finns även en instruktionsvideo på hur du får in dessa presets till ditt Lightroom – Mycket bra!

Jag gillar kurser som går lite mer på djupet och förklarar termer man hör men inte riktigt förstår. Denna kurs ger svar på många frågor, och reder ut begrepp och hantering, där man ofta som privatperson gör fel. I denna kurs får man veta att man inte alltid behöver använda sig av högsta kvalitet och bästa inställningarna. Du märker nämligen ingen skillnad – oftast. Du kan ladda ner bilder från kursen, skriva ut dem själv och se om du märker någon kvalitetsskillnad.

Denna kurs är en i mängden av de toppenkurser som Moderskeppet släppt, enligt mig!


Skapa bildspel med ProShow Gold
Lärare: Mikael Björk
Kurstid: 2 timmar, 14 minuter
Utgiven: april 2015

Mikael Björk visar hur man gör bildspel (Moderskeppet.se)

Mikael Björk visar hur man gör bildspel (Moderskeppet.se)

Programmet som används i denna kurs är Photodex ProShow Gold http://www.photodex.com/proshow/gold och kostar $69.95 (ca 605 kr).

Jag tycker det är roligt att man visar hur trevligt det kan bli med ett bildspel, och hur relativt enkelt det är att få det snyggt. Däremot känns denna kurs lite långdragen tycker jag, och man missar lite i hur kraftfullt ProShow Gold är.

Programmet har en mängd effekter som du kan lägga på ditt bildspel, du kan lägga till eget ljud och bakgrundsmusik om du vill. Du kan blanda stillbilder med film, och du kan även lägga till textskyltar för att ge ännu mer information om platser du visar och självklart vem som är upphovsman till bild och ljud.

Mikael Björk visar genom olika bildspelsprojekt hur man skall få spännande bildspel. Tågstationen, Matlagningen, Cykla till skolan, Festen och Arbetsplatsen är projekt som visas. Till denna kurs kan du ladda hem alla bilderna (700 Mb) som visas för att själv kunna experimentera med ditt bildspel. Dessa bilder är licensierade under CC-BY-NC (läs mer om detta på Creative Commons http://www.creativecommons.se/). Mikael har även ett avsnitt om vad Creative Commons är i kursen.

Mikael Björk visar i denna kurs hur du planerar för att göra ett bildspel. Vad vill du berätta?, hur skall du fotografera?, vilka vinklar vill du ha med?
Visst kan du sätta ihop ett bildspel av dina semesterbilder från olika platser, men det roligaste är nog ändå en berättelse som inte tar allt för lång tid att presentera. Här kan du skapa fritt egentligen – se hur Mikael Björk tänkt i sina bildspel med att blanda stillbild, video och ljud/musik och experimentera sedan själv. Jag tycker det är intressant att Mikael Björk tar med hur man skall kunna använda mobiltelefonens inspelningsmöjligheter, för att sedan infoga dem i bildspelet. Något man inte alltid tänker på att man har inbyggd i den smarta telefonen.Nyheterna i Lightroom CC

Kurstid: 56 minuter
Lärare: Sanna Lund, Anders Jensen, Patrik Larsson
Utgiven: april 2015

Nyheterna i Lightroom CC och Lightroom 6 (Moderskeppet.se)

Nyheterna i Lightroom CC och Lightroom 6 (Moderskeppet.se)

I den här kursen visar man på vilka nyheter Lightroom CC (eller Lightroom 6 om du köper programmet) fått från version 5.
Prenumererar du på Adobes program via Creative Cloud så heter programmet Lightroom CC. Kanske har du köpt ditt Lightroom 5 ?, ja då kan du än så länge köpa en uppdatering av programmet, som då heter Lightroom 6. Än så länge är detta samma program, vad som händer i framtiden är svårt att säga då det gäller uppdateringar. Creative Cloud Photography med Photoshop och Lightroom kostar för tillfället 107,50 kr i månaden. Väljer du att köpa ditt Lightroom 6 som uppgradering, kostar den 625 kr.

Vilka är de stora nyheterna i Lightroom CC (Lightroom 6)?
Programmet söker igenom ansikten på dina bilder och kan genom ansiktsigenkänning ge förslag om namn på personer som hittas.
Lightroom kan nu skapa panoraman och behålla det slutgiltiga resultatet i raw-formatet. Även HDR-bilder kan nu skapas, men fungerar bäst på stillastående motiv.

Programmet sägs vara snabbare enligt Adobe, och Moderskeppet kan i sina tester märka en mindre hastighetsökning.

När du importerar bilder till din katalog, kan du nu även direkt importera till en samling.

Du har nu möjlighet att bättre korrigera selektiva justeringar när du använder selektiva filter, något som bara tidigare funnits i Camera Raw. Övertoningsfiltret, radiella filtret och justeringspenseln fungerar nu på liknande sätt med justering och kortkommandon.

Röda ögon som skall justeras gäller ju bara människor, men nu har det även kommit en justeringsmöjlighet för djur där blixten gett konstiga effekter i ögonen.

Nu kan du även använda dig av en panorerings- och zoomeffekt i dina bildspel för att få mer liv och rörelse. Du kan nu även lägga upp till tio musikspår till ditt bildspel. Du kan nu även låta Lightroom analysera musiken du har valt och anpassa bildspelet efter den.

Denna kurs ger en sammanställning av vad som är nytt i Lightroom CC (6). Inga stora förändringar kan tyckas, men ändå nya hjälpmedel som kan förenkla bildhanteringen tycker jag.


Filma med GoPro
Lärare: Filip Pilthammar
Kurstid: 58 minuter
Utgiven: mars 2015

Filip Pilthammar (Moderskeppet.se) i kursen Filma med GoPro

Filip Pilthammar (Moderskeppet.se) i kursen Filma med GoPro

I den här kursen visar Filip Pilthammar igenom hur man kan göra spännande filmer med hjälp av actionkameran GoPro Hero 4 Black och Hero 3 Black.

Vad är bra och dåligt med denna kamera?
Vad skall man tänka på innan man börjar filma?

Filip går steg för steg igenom denna kamera och ger många användbara tips, innan du väl kan börja planera din film. Ja, för planera filmen och vilka vinklar du skall använda, bör du göra för att filmen skall bli intressant. För att du skall kunna utnyttja kamerans möjligheter och brister, visar Filip på enkla stativ du kan använda dig av, samt hur du undviker dåliga bilder på grund av att du ställt kameran i motljus.

Kan man göra en actionfilm om hur man tillagar spagetti med köttfärssås? Absolut!
Filip visar även hur en ”vanlig” löprunda kan se ut, för att ge betraktaren ännu mer inspiration till att sätta igång.

Denna kurs visar inget om filmredigeringen, hur man lägger på ljud eller skapar effekter, efter det att du varit ute med din GoPro kamera (eller annan actionkamera). Detta finns det naturligtvis andra kurser som Moderskeppet har. Denna kurs vill ge dig inspiration och kunskap om  hur du blir mer kreativ i ditt skapande, och får det att bli intressant för den som tittar.

Jag tycker att kursen är givande, även om jag själv inte har en actionkamera. Jag får kunskap om hur kameran fungerar, för- och nackdelar, och vad jag bör tänka på om jag köper en.Skapa en musikvideo – lärare: Kristofer Kiggs Carlsson
Kurstid: 2 timmar 3 minuter
Släpptes i februari 2015

Kristofer Kiggs Carlsson (Moderskeppet.se)

Kristofer Kiggs Carlsson (Moderskeppet.se)

Kan du göra en musikvideo med din systemkamera?
Måste man inte ha proffsutrustning?
Vad skall man tänka på för att det skall bli bra?
Ja, allt detta visar Kristofer från planeringen med artisten fram till det färdiga resultatet. Visst är det mycket man skall tänka på. Hur vill artisten ha det, vad är möjligt att genomföra, vilken budget har man?

Jag tycker denna kurs visar att man med ganska enkel utrustning kan klara av att göra en musikvideo. Det krävs övning och planering. Man måste även ha kunskaper i något videoredigeringsprogram, men det finns det ju också en kurs för på Moderskeppet Guld.

Är du nyfiken på vad Kristofer Kiggs Carlsson har skapat tidigare, kan du titta här: https://vimeo.com/88163320