Kurser 2014

Dessa kurser såg jag på Moderskeppet Guld 2014
Fotohistoriens största bluffar – Anders Jensen
Kurstid: 29 minuter
Föreläsning från fotomässan i Stockholm i november 2014

Anders Jensen (Moderskeppet.se)

Anders Jensen (Moderskeppet.se)


Att man bluffade med bilder långt innan den digitala tekniken kom, är ibland svårt att förstå. Man säger ju att ”En bild aldrig ljuger” – men tänk så fel detta uttryck är.
Anders Jensen är fenomenal i sitt forskande efter manipulerade bilder. Många historiska bilder visar sig vara iscensatta. Anders har varit på många platser i världen för att förvissa sig om var bilder är tagna och för att försöka få fram om bilden är äkta. Denna kurs visar bara några av platserna och de bilder han funnit är falska. Väldigt intressant kurs för den som vill lära sig mer om historiska ögonblick som fångats på bild, men som kanske inte alltid är helt sanna.
I denna föreläsning pratar Anders om ”Loch Ness”, ”Fentons kanonkulor”, ”Capa och soldaten” och ”Den Sovjetiska fanan”.
Anders Jensen har även på Moderskeppet.se en hel serie med berättelser om historiska bilder som tidigare ansetts vara sanna, men där man kommit på att fotografen ”skapat” historia. Mycket intressant!


Bildberättelser från en förtrollad värld – Jenny Jacobsson
Kurstid: 1 timma och 8 minuter
Släpptes i december 2014

Jenny Jacobsson (Moderskeppet.se)

Jenny Jacobsson (Moderskeppet.se)


Att berätta något med en bild – att skapa något för betraktaren, ja detta är något Jenny Jacobsson är duktig på. Här får man följa henne med ett arbete från tanke till färdig bild. Ett tankesätt man kan överföra till mycket av den egna fotograferingen anser jag när man skall planera ett fotografiskt uttryck.
Vill du titta mer på hennes bilder och uttryck, så titta in på hennes hemsida: http://www.jennyjacobsson.com/


Fota av dia och negativ – Gustaf Hellsing
Kurstid: 1 timma och 33 minuter
Kursen släpptes i november 2014

Gustaf Hellsing är enormt pedagogisk, och ger i denna kurs väldigt många lösningar på hur man kan bevara gamla bilder genom att skanna eller fotografera av sina bilder. Vilken metod är bäst? Är det dyrt? Hur mycket tid måste man lägga ner?
Gustaf går igenom förslag på utrustning – kamera, objektiv, mellanringar, stativ, ljusbord, surfplatta, mobil, hållare för dia och negativ, vattenpass och diaduplikator. Efter detta får man praktiskt se hur arbetet går till med att fotografera av sin bild. Efter detta kommer bildbehandlingen och senare en fördjupningskurs i problemlösning, val av bländare och val av filformat.
Ja, Gustaf kan verkligen inspirera och hitta lösningar. Resultatet blir naturligtvis mycket bra, och oftast med enkla medel och relativt billig peng.
Jag älskar denna kurs!


Fotografera med farfars kamera – Anders Lönnqvist
Kurstid: 1 timma och 12 minuter
Kursen släpptes i november 2014

Måste man alltid ha en modern kamera? Kanske har du en äldre kamera liggande i byrålådan eller på vinden.
Visst behöver du lite mer kunskap, där allt är manuellt. Men planera, ge det tid, skapa bilden, tryck av, framkalla din film och njut av resultatet.
Kursens avsnitt är: Kameran och filmen, Ut och fotografera, Vad gör du med den exponerade filmen?
En trevlig kurs tycker jag, som visar att man inte alltid behöver ha den modernaste tekniken. Kunskapen som fanns förr som blev till odödliga bilder, kan väckas till liv igen tack vare denna kurs.


Photoshop – Out of bounds – Anders Jensen
Kurstid: 1 timma och 9 minuter
Kursen släpptes i december 2014

Att få något att sticka ut ur en bild, nästan som en tredimensionell bild, har Anders Jensen berättat om tidigare. Detta är en uppdaterad kurs, där han steg för steg visar på hur man skapar fina effekter och vad man bör tänka på. Detta är roligt, även om det inte passar alla typer av bilder. Men det går att imponera om man är noga, och detta är Anders Jensen duktig på.
Anders går igenom grundteknikerna, bakgrund och 3D-ram samt hur man kan göra ytterligare förbättringar till bilden med hjälp av skugga och position.


Äventyrsfotografering – Fredrik Schenholm
Kurstid: 2 timmar och 38 minuter
Kursen släpptes i oktoberber 2014

Att fotografera action, är inte lätt. Hur gör man för att ställa in kameran för en vacker snöpudersfotografering?
Hur gör man för att planera en fotografering för mountainbike tävling?
Att planera noga och testa är viktigt. Vi får följa Fredrik Schenholm i hans arbete, och får många nyttiga tips.
Kursen går igenom val av utrustning, kamerans funktioner, fokusmetoder, exponering, få bilden skarp, ljuset i bilden och komposition och vinklar.
Man får följa med Fredrik vid två olika fotograferingar – cykel och skidåkning.
Jag tycker att detta var en mycket intressant kurs med många nyttiga tips om man gillar äventyrsfotografering.
Du kan titta in på Fredriks hemsida här: http://www.schenholm.com/