Bildens betydelse

Bildens betydelse och innebörd
Vi har aldrig fotograferat så mycket som nu. Vad är det egentligen vi vill med detta?
Vad betyder bilden för oss som människor, vad vill vi komma ihåg och minnas?

Jag har alltid älskat bilder. Jag har ”samlat” på bilder, för att kunna ge uttryck för en känsla till ett dokument. Jag har alltid velat förmedla något, allt sedan jag första gången fick se en bild träda fram ur framkallningsvätskan i ett mörkrum. Kanske är det först nu – 57 år senare, jag börjar förstå varför jag haft denna passion för bilden och dess innehåll.

När vi betraktar en bild i dag, ägnar vi bildens innehåll knappt 3 sekunder. Vad hinner vi uppfatta på denna korta stund?
När vi blir äldre, försöker vi minnas stunder från förr. Vi letar efter våra innersta minnesbilder som påverkat vårt liv. Vad är rätt och vad är fel i våra minnesbilder? Vad är rätt och vad är fel i det fotografi som visas?

Vi skapar en bild för att ge oss själva, eller andra, en berättelse. Vi tillåter oss att förvränga, försköna, ta bort och lägga till fakta till vår bild. Det jag minns är min egna minnesbild av en händelse, du, som kanske var på exakt samma plats, samma tid och dag, har säkert en helt annan bild.

Jag har lärt mig otroligt mycket från mina kurser jag gått genom Moderskeppet.se. Ett forum som Mattias Karlsson Sjöberg en gång skapade för att ge oss kunskaper i bildredigering, fotografering, bildskapande, visuell kommunikation mm. Han har lyckats hitta kompetenta lärare som med sin iver och sitt pedagogiska uttryck kunnat förmedla sina kunskaper. Ständigt nya kurser i olika ämnen produceras, och jag får hela tiden fördjupad kunskap i bildens betydelse för människan.

Vi har i alla tider älskat att förmedla i bild. Vi kan se exempel från grottmålningar och hällristningar. Vi kan se exempel i de målade verk som konstnärer skapat, en del sittandes i en låda kallad Camera Obscura, den tidens kamera. Nu var denna låda ingen kamera, utan en låda med ett hål i, där ljuset passerade och bildade en upp-och-nedvänd bild på en vägg. Därifrån kunde man sedan måla av det som syntes. I dag använder vi kameror av alla möjliga slag för att dokumentera – minnas – komma ihåg, det vi upplever.

Vad är det då som gör att du minns denna bild? Kommer ihåg denna plats? Kan känna dofter och känslor när du tänker tillbaka?
Något speciellt har skapat detta minne. När du återger detta, behöver det inte vara sant, men det är vad du kände just då.
Ingen kan komma och säga till dig att du har fel. Ingen kan säga till dig att det jag säger är det rätta. Visst är det fantastiskt!

Det innebär att min minnesbild jag har, inte behöver vara lik din minnesbild. Mitt fotografi som jag tolkar, behöver inte du tolka lika.

Fönsterkonst

Fönsterkonst